Barion Pixel

Mit kell tenni, amikor a megfázás vagy az influenza első jeleit tapasztaljuk?

Matic Dolinar, MSc Pharm

Megérkezik az ősz, majd a tél, a hideg és szeles idő, és velük együtt a megfázás, a köhögés és a stressz. Ekkor fordulnak elő leggyakrabban a téli időszak légúti fertőzései, amelyek terjedését még jobban elősegíti, hogy az emberek leginkább bent töltik az időt.

1. Fogyasszunk elegendő folyadékot
Az egyik legjobb dolog, amit a testünkkel tehetünk, hogy amikor az a mikróbák elleni harcra készül, akkor elegendő folyadékot fogyasztunk. A legjobb a víz, a koffeinmentes teák, sportitalok és a hozzáadott cukor nélkül készült italok. Ajánljuk még a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsleveket, mint például a frissen préselt narancslé.

2. Aludjunk és pihenjünk eleget
A megfázás első 24 órájában fontos, hogy sokat aludjunk és pihenjünk, mert az lehetővé teszi a szervezetünk számára a könnyebb felépülést. Vizsgálatok szerint azok, akik 7 óránál kevesebbet alszanak, háromszor fogékonyabbak a megfázásra, mint azok, akik 8 órát vagy annál többet alszanak naponta.

3. Ne legyünk túl aktívak
A megfázás vagy az influenza első jeleit tapasztalva csökkentsük a nem feltétlenül szükséges tennivalók mennyiségét, adjunk elegendő időt a testünknek a pihenésre, hogy nyugodtan regenerálódhasson.

4. Együnk könnyű ételeket
Minthogy a testünk a megfázással küzd, elegendő ételt kell biztosítani számára, ami megfelelő energiaforrást jelent. Tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrendre van szükségünk! Olyan ételek fogyasztását javasoljuk, amelyek nem terhelik meg a gyomrot. Ilyenek a főtt zöldségek, a friss gyümölcs, az otthon készült levesek, a turmixok, valamint a könnyen emészthető szénhidrátok, mint a rizs vagy a pirítós.

5. Gargarizáljunk sós vízzel
A torokfájás ellen a legtermészetesebb módon úgy védekezhetünk, ha sós vízzel gargarizálunk. A só megköti a szövetekben található fölösleges vizet, csökkenti a fertőzést, és eltávolítja a torkot irritáló váladékokat. A gargarizálással a baktériumokat és vírusokat is eltávolítjuk. Elegendő fél teáskanálnyi sót feloldani egy pohár vízben, és azzal néhányszor gargarizálni.

6. Szedjünk Defendyl-Imunoglukan P4H®-t
A fáradtság és a rosszullét első jeleit tapasztalva ajánlott az Defendyl-Imunoglukan P4H® szedése. Az IMG® kívül cinket és C-vitamint is tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert és csökkenti a fáradtságot, kimerültséget.