Barion Pixel

A természetes forrásból származó C-vitamin jobban hat, mint a szintetikus?

Urša Jarc, MSc Pharm

Nem. A C-vitamin kémiai neve aszkorbinsav. A vitaminoknak a testre kifejtett hatása szempontjából mindegy, hogy az aszkorbinsavat laboratóriumban állították elő vagy egy növényből származik, mert kémiai felépítésüket és funkciójukat tekintve a természetes és szintetikus vitaminok megegyeznek egymással. Ha a citromból kivonjuk és izoláljuk a C-vitamint, azt nem lehet megkülönböztetni a mesterségesen előállított vitamintól. Ha a C-vitamin hatását vesszük figyelembe, akkor azt látjuk, hogy a szintetikus vitaminok időnként hatásosabbak, mint az ételekkel fogyasztottak, mert az ételekben gyakran vannak a vitaminok hatékonyságát gátló összetevők is.

A C-vitamin szerepe

A C-vitamin L-aszkorbinsavként is ismert. Testünk nem képes előállítani a C-vitamint, ezért a megfelelő ételekkel folyamatosan gondoskodnunk kell a beviteléről. A test működésében betöltött fontos szerepét mutatja számos funkciója, amelyek között szerepel a vas felszívódásának elősegítése a belekben, a szervezet védelme a szabad gyököktől, a DNS oxidatív sérülésének csökkentése és az LDL-koleszterin oxidációjának csökkentése. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a következő egészségre vonatkozó állításokat hagyta jóvá a C-vitamin forrásnak tekinthető élelmiszerek használatával kapcsolatban:

  • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően,
  • hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek normál állapotának, működésének fenntartásához,
  • hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a normál csontozat fenntartásához,
  • hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához,
  • hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a fogíny normál állapotának fenntartásához,
  • hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához,
  • hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a fogak normál állapotának fenntartásához,
  • hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz,
  • hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez,
  • hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához,
  • hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez,
  • hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez,
  • hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez,
  • hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálásához,
  • fokozza a vas felszívódását.

A C-vitamin majdnem teljes mértékben a vizelettel választódik ki, ezért rendszeres bevitel szükséges.

A C-vitamin felszívódása

A C-vitamin a vékonybélben szívódik fel. A kisebb dózisban adott C-vitamin akár teljes egészében is felszívódhat, míg a 200 mg-ot meghaladó dózisok felszívódása 20%-nál is alacsonyabb mértékű lehet. A C-vitamin körülbelül három órával a bevétel után szívódik fel. A C-vitamin majdnem teljes mértékben a vizelettel választódik ki, ezért rendszeres bevitel szükséges.

Irodalom: https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/103-vitamin-c.html
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és változatos étrendet.