Urša Jarc, MSc Pharm
Nem. A C-vitamin kémiai neve aszkorbinsav. A vitaminoknak a testre kifejtett hatása szempontjából mindegy, hogy az aszkorbinsavat laboratóriumban állították elő vagy egy növényből származik, mert kémiai felépítésüket és funkciójukat tekintve a természetes és szintetikus vitaminok megegyeznek egymással. Ha a citromból kivonjuk és izoláljuk a C-vitamint, azt nem lehet megkülönböztetni a mesterségesen előállított vitamintól. Ha a C-vitamin hatását vesszük figyelembe, akkor azt látjuk, hogy a szintetikus vitaminok időnként hatásosabbak, mint az ételekkel fogyasztottak, mert az ételekben gyakran vannak a vitaminok hatékonyságát gátló összetevők is.
A C-vitamin szerepe
A C-vitamin L-aszkorbinsavként is ismert. Testünk nem képes előállítani a C-vitamint, ezért a megfelelő ételekkel folyamatosan gondoskodnunk kell a beviteléről. A test működésében betöltött fontos szerepét mutatja számos funkciója, amelyek között szerepel a vas felszívódásának elősegítése a belekben, a szervezet védelme a szabad gyököktől, a DNS oxidatív sérülésének csökkentése és az LDL-koleszterin oxidációjának csökkentése. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) a következő egészségre vonatkozó állításokat hagyta jóvá a C-vitamin forrásnak tekinthető élelmiszerek használatával kapcsolatban:
- hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően,
- hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek normál állapotának, működésének fenntartásához,
- hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a normál csontozat fenntartásához,
- hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához,
- hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a fogíny normál állapotának fenntartásához,
- hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához,
- hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a fogak normál állapotának fenntartásához,
- hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz,
- hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez,
- hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához,
- hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez,
- hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez,
- hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez,
- hozzájárul az E-vitamin redukált formájának regenerálásához,
- fokozza a vas felszívódását.
A C-vitamin majdnem teljes mértékben a vizelettel választódik ki, ezért rendszeres bevitel szükséges.
A C-vitamin felszívódása
A C-vitamin a vékonybélben szívódik fel. A kisebb dózisban adott C-vitamin akár teljes egészében is felszívódhat, míg a 200 mg-ot meghaladó dózisok felszívódása 20%-nál is alacsonyabb mértékű lehet. A C-vitamin körülbelül három órával a bevétel után szívódik fel. A C-vitamin majdnem teljes mértékben a vizelettel választódik ki, ezért rendszeres bevitel szükséges.
Irodalom: https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/vitamini/103-vitamin-c.html
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és változatos étrendet.