Barion Pixel

Hogyan szabaduljunk meg a zavaró aftáktól?

Gengigel szerkesztőség
Összeszedtük, hogyan lehet felgyorsítani a gyógyulást vagy hogyan lehet akár megakadályozni az afták kialakulását.

Az afta a szájnyálkahártya gyakori megbetegedése, amely az emberek 20%-át érinti. Legtöbb esetben enyhe fájdalommal jár, és csak nagyon ritkán szükséges orvoshoz fordulni.
Előfordult már, hogy bizonyos étel fogyasztása után égő érzést tapasztalt az ajkán, majd pár nap múlva egy kellemetlen és fájdalmas afta jelent meg, amelytől aztán nem tudott szabadulni? Összeszedtük, hogyan lehet felgyorsítani a gyógyulást vagy hogyan lehet akár megakadályozni az afták kialakulását.

Miért alakulnak ki afták?

Egyelőre nem ismerjük az afták kialakulásának pontos okát. Vannak olyan tényezők, amelyek növelik a kialakulás kockázatát, sokaknál pedig öröklött tényezők is szerepet játszhatnak, de az biztos, hogy az aftát nem vírusok vagy baktériumok okozzák.

Az afták kialakulását leggyakrabban befolyásoló tényezők:

  • Legyengült immunrendszer
  • Hormonális változások
  • Stressz
  • Bizonyos ételek

Többet szeretne tudni az afta kialakulásáról? Olvassa el az Afta kialakulásának 10 oka c. cikket

Az afták leggyakrabban a nyelven vagy az ajkak belső felületén alakulnak ki. Felismerhetőek jellegzetes szürke-sárga színükről, amelyet piros kör övez. Egyszerre egy afta szokott kialakulni, ritka, hogy több jelenik meg.

Aftám van – mi is történik ilyenkor?

A betegség ideje alatt folyamatosan kényelmetlenül érzi magát az ember, és ez beszéd és étkezés közben csak fokozódik. Ajánlatos elkerülni a savanyú, csípős, fűszeres és kemény állagú ételeket, amelyek nem tesznek jót a fekélynek. Az afta tompa fájdalommal is járhat, így a fogmosáskor is oda kell figyelni, és a fogkrémek közül is olyat kell választani, amelyik nem sérti az egyébként is irritált területet.
A kényelmetlen érzés és a fájdalom általában egy vagy két hét után elmúlik, de ez az afták számától és méretétől is függ. A legtöbb esetben nem szükséges orvoshoz fordulni.

Hogyan szabaduljak meg a fájdalomtól?

Az afta intenzív és zavaró fájdalommal járhat. Az otthoni gyógymódok enyhíthetik a fájdalmat és segítenek a szájüreg gyógyulásában.

1. Méz és kurkuma
Fájdalomcsillapításhoz keverjünk össze egy teáskanál mézet egy teáskanál őrölt kurkumával. A keveréket helyezzük közvetlenül az aftára.

2. Tea
A tea tannint tartalmaz, amely segít kiszárítani a sebet. Tegyünk azaftára hideg teásfiltert – lehet zsálya, kamilla vagy menta – és hagyjuk, hogy kifejtse a hatását.

3. Zsálya
Készítsünk zsálya teát, amely enyhíti a fájdalmat. Tea helyett használhatunk zsályás szájöblögetőt is, amellyel naponta többször gargarizálhatunk. A szájöblögető csökkenti a baktériumok számát és megelőzi a fertőzést is. Amennyiben a házi gyógymódok nem segítenek vagy a fájdalom nem enyhül, akkor a gyógyszertárakban kapható készítményekkel is megpróbálhatjuk a kezelést, amelyek csillapítják a fájdalmat és lerövidítik a betegség hosszát.

4. Helyi érzéstelenítők
Alkalmazzunk helyi érzéstelenítőket a nyálkahártyán az afta által okozott fájdalom enyhítésére. Használat előtt javasolt erről az orvossal vagy a gyógyszerésszel beszélni.

5. Hialuronsav
A hialuronsav az egészséges kötőszövet természetes alkotóeleme, amely védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben, gyulladáscsökkentő hatása van, gyorsítja a gyógyulást és csökkenti a duzzanatot. Természetesen állítja elő a szervezet, de stressz vagy betegség idején nagyobb szükség van rá. Ezért a stomatitis aphtosa esetén javasoljuk a hialuronsavat tartalmazó készítmények használatát.

Hogyan segíthet a Gengigel?

Ha aftánk van, a hialuronsav enyhíti a fájdalmat és felgyorsítja a gyógyulási folyamatot. Ezenkívül a hialuronsav rehidratálja a szöveteket és csökkenti az afta újbóli kialakulásának esélyét. A legjobb eredmény érdekében nagy molekulatömegű hialuronsavat tartalmazó terméket érdemes használni.
A gengigel gél a hialuronsav természetes tulajdonságaival hatékonyan segít az afták megszüntetésében. Minthogy a szájnyálkahártyában találhatóhoz hasonló, nagy molekulatömegű hialuronsavat (0.2%) tartalmaz, kifejezetten alkalmas az afta és más fekélyes szájfekélyek gyógyítására. Elállítja a vérzést, elősegíti a fogíny regenerációját, csillapítja a fájdalmat, továbbá hatásossága klinikailag bizonyított a parodontális betegség megelőzésében és gyógyításában is.
A gengigel korlátozás nélkül használható mindenkinél, beleértve gyerekeket, várandós és szoptató nőket és cukorbetegeket (xylitol édesítőszert tartalmaz) is.

Mit kell tenni, ha nem múlik el az afta?

Ahogy említettük, a stomatitis aphtosa, vagyis az afta nem veszélyes betegség, és általában nem szükséges miatta az orvost felkeresni.

Előfordulhatnak azonban további kellemetlenségek:

  • az afta két hét után sem múlik el;
  • a betegség ideje alatt végig súlyos fájdalom tapasztalható;
  • magas testhőmérséklet;
  • az afták egy nagyobb fekélyben egyesülnek;
  • gyakran alakulnak ki afták.

A fenti esetekben javasoljuk, hogy keresse fel orvosát vagy fogorvosát, aki megvizsgálja, és megfelelő kezelést javasol. A különböző vizsgálatok segítségével meg tudják állapítani, hogy az afták bizonyos tápanyagok hiánya, ételallergia vagy valamilyen korábbi betegség miatt alakulnak ki.

Mit tehetünk, hogy megelőzzük az aftákat?

A szájnyálkahártya gyulladása akkor fordul elő, ha a testünk fizikailag vagy mentálisan kimerült. Figyeljünk oda, hogy kipihenjük magunkat, egészségesen és vitamindúsan táplálkozzunk, kerüljük vagy legalább csökkentsük a stresszt, továbbá mozgással vagy szükség esetén étrendkiegészítőkkel gondoskodjunk az immunrendszerünkről is.
A megfelelő szájhigiénia is hozzájárul az afták ritkább előfordulásához. Mossunk rendszeresen fogat (legalább naponta kétszer), használjunk fogselymet, és válasszunk olyan fogkrémet, amelyik nem tartalmaz habképző anyagot (nátrium-lauril-szulfátot).
A megelőzés tehát nem csak az egészséges szájüreg érdekében történik, hanem az általános jóllét érdekében is. Gondoskodjon az egészségéről, élvezze az életet fájdalom nélkül.

Források:
https://vizita.si/bolezni/znebite-se-aft-na-naraven-nacin.html
https://www.gengigel.si/o-gengigelu/
https://www.zobozdravnikmaribor.si/blog/kaksna-zobna-pasta-je-najboljsa/
https://www.gengigel.si/nasvet-strokovnjaka/clanek/afte-in-druge-razjede-v-ustih/
https://www.ezobozdravnik.si/afte-in-herpes/