Barion Pixel

Hogy kezeld természetesen a húgyúti fertőzést?

Ha nem súlyos a húgyúti fertőzés, a következő tippekkel, antibiotikum nélkül is megúszható.

A húgyúti fertőzés az egyik leggyakoribb nőket érintő bakteriális eredetű fertőzés. A nők körülbelül 60%-a élete során legalább egyszer átesik rajta, de mintegy 10%-uk évente megküzd az ismétlődő fertőzéssel.

Súlyos esetben antibiotikumos kezelésre van szükség, ám ha a húgyúti fertőzés csak enyhébb tünetekkel hívja fel magára a figyelmet, úgy a legtöbb esetben gyógyszermentesen is kezelhető a probléma.

A húgyúti fertőzés oka

A húgyúti fertőzést az esetek túlnyomó többségében a bélrendszerben normál körülmények között is megtalálható E. coli baktérium okozza, mely a húgyutakban elszaporodva kellemetlen panaszokat – fájdalmas vizelést, sürgető és gyakori vizelési ingert – okoz. A nők esetében anatómiai okai vannak, hogy hatszor olyan gyakoriak a húgyúti fertőzések, mint a férfiaknál: egyrészt a végbél és a külső húgycsőnyílás egymáshoz közelebb helyezkednek el, másfelől a rövidebb húgyvezeték miatt a baktériumok könnyebben jutnak el a húgyhólyagig. Amennyiben a húgyúti fertőzés már véres vizelettel, lázzal, erős fájdalommal jár, úgy mindenképpen szükség van antibiotikumos kezelésre, ha azonban ennél enyhébbek a panaszok, az alábbi természetes módszerek is segíthetnek.

Így kezeld természetesen a húgyúti fertőzést

Tőzegáfonya
A tőzegáfonya kapszula rendszeres szedésével megelőzhetőek a visszatérő húgyúti fertőzések, illetve a már kialakult enyhébb hólyaghurut is megszüntethető. A tőzegáfonya egyrészt vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, melynek köszönhetően erősíti az immunrendszert, és gyulladáscsökkentő hatása is van. Másrészt a tőzegáfonya hatóanyaga sejtszinten blokkolja a baktériumok mozgását, ezzel gátolva szaporodásukat a húgyutakban.

D-Mannóz
A D-Mannóz egy olyan egyszerű cukor, mely természetes körülmények között is termelődik az emberi anyagcsere során. A D-Mannóz képes arra, hogy az E. coli baktériumokhoz tapadjon, és megakadályozza, hogy megtelepedjenek a húgyutak nyálkahártyáján. A vény nélkül kapható szert egyszerűen vízben kell feloldani, elfogyasztva nem avatkozik bele a szervezet normál működésébe, az antibiotikumokkal ellentétben nem pusztítja el a hasznos baktériumokat. Sok folyadék mellett fogyasztva a vizelettel együtt kiüríti a szervezetből a felfázást okozó E. coli baktériumokat.

Sok-sok folyadék
Bármivel is kezeled a hólyaghurutot, rendkívül fontos a sok – a nap során egyenletesen eloszlatott – folyadékbevitel, mely rendszeresen átmossa a húgycsövet, segít megszabadulni a húgyhólyagban lévő baktériumoktól. Ne feledd: minél tovább van a vizelet a hólyagban, annál több baktérium szaporodik el benne! Az egyszerű csapvíz fogyasztása mellett a vízhajtó hatású, ásványi sókban és vitaminokban gazdag csalántea is sokat segíthet a panaszok orvoslásában.

(Képek: Getty Images Hungary)
femina.hu