Barion Pixel

Az ünnepek utáni gyomorégés

A legtöbb ember a számára fontos személyekkel tölti az ünnepeket. A karácsonyi sütemények, az újévi vacsora, a szaftos húsvéti ételek és a születésnapi torta összehozza az embereket, akik szívesen étkeznek és ünnepelnek együtt. Ilyenkor fogyasztjuk el a legtöbb húst és húskészítményt, édes süteményt, alkoholt és szénsavas italt. Ez az oka annak, hogy a gyomorégés az ünnepek alatt gyakran jelentkező probléma.

Ebből a cikkből többet tudhat meg a gyomorégésről és a reflux egyéb tüneteiről, megismerheti a gyomorégés fő tüneteit, és az is kiderül, hogyan szüntetheti meg sikeresen a kellemetlenségeket.

A gyomorégés és a reflux egyéb tünetei

A gyomorégés a mellkasi tájékon tapasztalt égő érzés, amelynek okozója a reflux vagy a gyomorsav a nyelőcsövön keresztül (a torok felé) történő áramlása.
A gyomor és a nyelőcső között van egy kis izom, amelynek az a feladata, hogy az ételt beengedje a gyomorba, valamint, hogy megakadályozza azt, hogy a gyomortartalom visszaszivárogjon. Ez az izom nem mindenkinél működik megfelelően. A nem megfelelő működés következtében károsodhat a nyelőcső, amit egyesek gyomorégésként tapasztalnak.

A reflux gyakori tünetei a már említett mellkasi égő érzés mellett a következők:

 • Fekvés vagy lehajolás közben érzett mellkasi fájdalom;
 • Csípős, savanyú, keserű vagy sós íz a torokban (regurgitáció);
 • Nyelési nehézségek.

A fejlett világban minden negyedik ember legalább heti egy alkalommal szenved a gyomorégéstől. A túlsúlyos, a túl gyorsan étkező embereknél, valamint a terhes nőknél és az időseknél gyakrabban fordul elő. Az idő előrehaladtával romlik a gyomrot a nyelőcsőtől elválasztó izom működése. A gyomorégés időtartama mindenkinél más. Egyes embereknél csak néhány percig tart, mások több órán keresztül is érzik.
A fejlett világban minden negyedik ember legalább heti egy alkalommal szenved a gyomorégéstől.

Mikor jelentkezik a gyomorégés?

Álló helyzetben a gravitáció segít megakadályozni, hogy a gyomorsav a gyomorból a nyelőcsőbe jusson. Amikor azonban étkezés vagy túlevés után fekvő helyzetbe kerülünk, a záróizomra belső nyomás nehezedik; ennek következtében a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe. A nagyobb testsúly növelheti ezt a nyomást, a zsíros ételek pedig tovább lassítják az emésztést, fokozva ezzel a gyomorégést.

A gyomorégésre a következő tényezők is hatással lehetnek:

 • Dohányzás
 • Életkor
 • Bizonyos élelmiszerek fogyasztása, bizonyos gyógyszerek (pl. fájdalomcsillapítók) szedése
 • Zsíros ételek tovább lassítják az emésztést, fokozva ezzel a gyomorégést.

8 tipp a gyomorégés enyhítésére

Tudta, hogy néhány hasznos tipp figyelembevételével sokat tehet a gyomorégés ellen?

 1. Csökkentse az elfogyasztott étel mennyiségét. A túlevés kezelése bizonyára nagy kihívás, de a gyomorégéssel kapcsolatos problémák megelőzésében nagyon fontos szerepet játszik. Alakítsa ki azt a szokást, hogy korábban fejezi be az étkezést. Így sokkal könnyebb elkerülni, hogy túlságosan sokat egyen a finom ünnepi ételekből, aminek következtében a kellemetlen érzés többé nem lesz az ünnepi időszak része. Használjon kisebb tányért, így elkerülheti, hogy egyszerre túl nagy adag ételt fogyasszon el.
 2. Ismerje meg önmagát. Azonosítsa azokat az ételeket, amelyek irritálják a gyomrát és égő érzést váltanak ki, és próbálja meg elkerülni őket.
 3. Ne egyen közvetlenül lefekvés előtt. Az utolsó étkezést lefekvés előtt 4 órával iktassa be.
 4. Legyen válogatós. Ha nem szereti a zöldbabos pörköltet, ne egye meg. Fogyassza azokat az ételeket, amelyeket igazán szeret; de ügyeljen arra, hogy az adag mérete ne legyen túl nagy.
 5. Lassan, kis falatokban egyen. Képzelje, hogy bort kóstol: az első néhány korty a kóstolásra szolgál, és élvezetet jelent. Élvezze az ételek ízét. Próbálja meg igazán átélni az evést. Egy egész tányér édesség helyett csak egy darabot egyen.
 6. Sétáljon egyet vacsora után. A vacsora utáni séta nagyon egészséges szokás, hiszen segíti az emésztést, és megakadályozza a gyomorégés kialakulását.
 7. Ne viseljen szűk nadrágot. A szűk nadrág viselése csökkentheti az étvágyat, ugyanakkor összeszorítja a gyomrot, növelve ezzel a gyomorégés kialakulásának kockázatát.
 8. Szokjon le a dohányzásról, vagy legalább csökkentse a cigaretta mennyiségét. A dohányzás nagymértékben növeli a refluxszal és a gyomorégéssel járó égető érzés kialakulásának esélyét.

Úgy gondoljuk, hogy a megszerzett tudás hasznos a gyomorégéssel járó fájdalmas és égető érzés hatékony kezelésében, és biztosítja, hogy az ünnepek gondtalanul teljenek. Jó étvágyat!

Források:
https://www.webmd.com/heartburn-gerd/features/tackling-holiday-heartburn
https://www.healthline.com/health/gerd/preventing-heartburn#Lifestyle-Changes-
https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/understanding-heartburn-basics
https://www.medicalnewstoday.com/articles/9151#prevention
https://www.nhs.uk/conditions/heartburn