Barion Pixel

Általános higiénia, nátha vagy allergia? Ezeket az orrspray-ket vetheted be

Habogtál már bedugult orral a gyógyszerész előtt, amikor visszakérdezett, hogy pontosan milyen orrspray-t szeretnél? Persze a tüneteid elmondása után szakértő segítséget kapsz, de nem árthat, ha már eleve tudod, hogy milyen orrspray típusok léteznek. Vannak esetek, amikor csak az orvos által felírt orrspray segíthet, de a bedugult orr gyors orvoslására számos készítmény rendelkezésedre áll. Utóbbiak kapcsán érdemes tudni, hogy ezeket 5-7 napig szabad csak használni, mert utána többet árthatnak, mint használnak. Ha a mindennapos orrhigiénia fenntartására keresel orrspray-t, akkor érdemes a tengervizes változatok között körülnézned.

Az orrunk az egyik legfontosabb érzékszervünk, szaglásunk pedig meghatározóbb szerepet tölt be az életünkben, mint azt elsőre gondolnánk. Jelentős szerepet játszik akár a párválasztásban, de még a baráti kapcsolatainkban is. A covid óta sokan tudjuk, hogy hogyan változtathatja meg a mindennapokat a szaglás hiánya. Máshogy érezzük az ízeket, nehezebb a főzés, ha nincs szaglásunk vagy épp nem tökéletes.
Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok – jó esetben évente csak napok –, amikor allergia, nátha vagy influenza miatt bedugul az orrunk és nem érzünk szagokat. Ilyenkor orrsprayhez nyúlunk. Mikor, milyet érdemes választani? Cikkünkben ebben segítünk.

Helyi érszűkítő hatású orrspray: a legtöbben valószínűleg ezt hívjuk orrspraynek

A helyi érszűkítő orrpspray-k olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek összehúzzák az orrnyálkahártyában lévő ereket, így szüntetve meg a nyálkahártya duzzanatát, csökkentve a váladéktermelést, ezek által pedig enyhítve az orrdugulást. Ezeket a termékeket akkor használhatjuk, amikor például nátha vagy influenza miatt bedugul az orrunk. Ha 5-7 napon belül nem enyhülnek a tüneteink, akkor érdemes orvost felkeresni, hiszen az orrspray-függőség akár ilyen rövid időn belül kialakulhat, és onnantól a használatukkal többet árthatunk magunknak, mint amennyit használnak. Hosszú távon kiszárítják a nyálkahártyát, és rontják az ellenállóképességét. Allergiás tünetek kezelésére – már csak a rászokás veszélye miatt is – kimondottan rossz választás.

Szteroidos orrspray

Szteroidos orrspray-ket kizárólag vény ellenében patikában vehetünk, és csak orvosunk előírásainak megfelelően szabad alkalmaznunk. Ezek a gyógyszerek csökkentik az orrnyálkahártya gyulladásait, hatékonyak lehetnek allergiás eredetű orrfolyás és orrdugulás esetén. A szteroidos orrspray-k orvosi felügyelet mellett hosszabb távon is alkalmazhatóak különösen az allergiás tünetek enyhítésére. Az allergia mellett tartós orrnyálkahártya-gyulladás, orrmelléküreg gyulladás vagy orrpolip kezelésére is javasolhat a szakorvos szteroidos orrsprayt. Fontos azonban, hogy betartsuk kezelőorvosunk utasításait, hiszen, ha hosszabb ideig használjuk, jelentkezhetnek mellékhatások.

Tengervizes orrspray

A tengervíznek nemcsak bőrünkre van jótékony hatása, hanem a légutakat is megtisztítja. Már egészen az ókortól kezdve használják a tengerben lévő ásványi anyagokat egészségmegőrzésre és különféle tünetek kezelésére. A sós oldatos vagy tengervizes orrspray alkalmas lehet betegségmegelőzésre, hiszen kimossa az orrból az orrnyálkahártyára tapadt baktériumokat, allergiaszezonban pedig a port és a polleneket is. Egyik népszerű változata a mangánnal dúsított tengervizes orrspray, amely extra helyi gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Létezik ún. hipertóniás tengervizes orrspray is, amit durva orrdugulás esetén vethetünk be. A sima fiziológiás tengervizes orrspray-t a hozzászokás veszélye nélkül használhatjuk a mindennapos orrhigiénia fenntartására, a tünetek megelőzésre, tünetkezelésre, és biztonsággal alkalmazhatjuk csecsemőknél, kisgyerekeknél is az orrváladék fellazítására. A tengervizes orrspray-k egyes típusairól részletesen ezen a linken lehet olvasni.

Így tároljuk az orrspray-ket

Az orrspray-k különböző hatóanyagokkal rendelkeznek, így tárolásuk is eltérő lehet. Mindig kövessük a csomagoláson található tárolási útmutatást. A felbontott orrspray-t higiéniai okok miatt lehetőleg ne használjuk újra a gyógyulást követően, mert a használat során belekerülhetnek és elszaporodhatnak benne a kórokozók. Fontos továbbá, hogy minden egyes alkalmazás után tisztítsuk meg a fúvókát meleg vízzel, és töröljük szárazra. Ezzel minimalizálhatjuk a szennyeződés kockázatát. Egyes tengervizes orrsprayk esetében azonban már olyan speciális, ún. antireflux szeleprendszert alkalmaznak, mely megakadályozza az oldat szennyeződését pl. kórokozókkal.