Barion Pixel

A húgyúti fertőzésről általánosságban

A húgyúti fertőzés, vagy más néven felfázás, az egyik leggyakoribb és legkellemetlenebb bakteriális fertőzés.
A nők 50-60%-a tapasztal húgyúti fertőzést élete során, leggyakrabban 16-35 év között. Évente akár 3-4 alkalommal is visszatérhet.1
Tünetei lehetnek az égő vagy fájdalmas érzés vizelés közben, vizelési inger, a húgyhólyag gyakori ürítése, vagy a hasi fájdalom. A kockázati tényezők közé tartozik a női anatómia, a nemi kapcsolat, az előző 2-4 hétben történt antibiotikumos kezelés, a fogamzásgátló eszközök és spermicidek használata, a cukorbetegség és a családi anamnézis.

Mi okozza a húgyúti fertőzést?

A húgyúti fertőzést a vizeletbe kerülő baktériumok okozzák. Általában a kórokozók a bőrről származnak, és a húgyúti rendszer csöveiben felfelé utaztak. A tünetek mértéke attól függ, hogy milyen messzire jutottak el a kórokozók a szervezetben.
A legtöbb húgyúti fertőzést a saját bélből származó baktériumok okozzák. Nem tesznek kárt a bélrendszerben, de fertőzést okozhatnak, ha a test más részeibe kerülnek. Egyes baktériumok székletürítés után a végbélnyílás környékén hevernek. Ezek a baktériumok néha eljuthatnak a húgycsőbe (a húgyhólyagból a vizeletet kivezető csőbe) és a hólyagba. Egyes baktériumok a vizeletben gyorsan szaporodnak, fertőzést okozva ezzel.
Nőknél a bélrendszerből a húgycsőbe vezető út nincs messze, a húgycső csak néhány centiméter hosszú. Nincs valódi akadálya annak, hogy a baktériumok elérjék a húgycsövet vagy akár a hólyagot.

1 Martha Medina and Edgardo Castillo-Pino: An introduction to the epidemiology and burden of urinary tract infections. Therapeutic Advances in Urology 2019, Vol. 11:3-7
femidoc® UROEXPRESS® tasakok, 14x: gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz.
Magyarországon forgalmazza: Hello Pharma Kft., 2131 Göd, Vasvári Pál utca 38/A • info@hellopharma.hu